/Λευτεριά στον Ράχα Εγμπαριέχ! Τον ηγέτη του Κινήματος «Αμπνάα Ελ Μπαλάντ» που διώκεται από το Ισραήλ

Λευτεριά στον Ράχα Εγμπαριέχ! Τον ηγέτη του Κινήματος «Αμπνάα Ελ Μπαλάντ» που διώκεται από το Ισραήλ

Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Ράχα Εγμπαριέχ, επί σειράς ετών ηγέτης του αριστερού Παλαιστινιακού κινήματος «Αμπνάα Ελ Μπαλάντ» στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις στο σπίτι του στο Ουμ Ελφαμ το πρωί της Τρίτης της 11ης Σεπτεμβρίου.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων SAMIDOUN εκφράζει με τον πιο έντονο τρόπο την αμέριστη αλληλεγγύη του στον Ράχα Εγμπαριέχ και ζητάει την άμεση απελευθέρωση, του παλαιστινιακού εθνικού ηγέτη.

Η φυλάκισή του φανερώνει και την πραγματικότητα: Πως όλοι οι Παλαιστίνιοι στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη αντιμετωπίζουν ένα αποικιακό σύστημα ρατσιστικής καταπίεσης, πολιτικής δίωξης και φυλάκισης.

Καλούμε τους φίλους και τους υποστηρικτές της Παλαιστίνης σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να συμμετάσχουν στην εκστρατεία για την απελευθέρωση του Ράχα Εγμπαριέχ!

Η Ισραηλινή αστυνομία “δίωξης εγκλήματος” εισέβαλε στο σπίτι της οικογένειας του στο Ουμ Αλ Φαμ, ενώ η σύζυγος του Εγμπαριέχ, Ιλάμ Οντέχ, και η κόρη του Ανάτ φορούσαν ακόμη πιτζάμες. Η αστυνομία κατάσχεσε τρεις υπολογιστές από το σπίτι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκαν στις Ανάτ και Ιλάμ. Το μέρος κράτησής του, δεν ανακοινώθηκε μέχρι την επόμενη μέρα μετά τη σύλληψή του.

Μετά τη σύλληψή του, ανακρίθηκε για επτά ώρες στη φυλακή Μεγγίντο πριν μεταφερθεί στην απομόνωση. Ο 67χρονος Εγμπαριέχ, δεν είχε τη δυνατότητα να λάβει τα φάρμακά του για να αντιμετωπίσει προβλήματα αναπνοής που αντιμετωπίζει. Την τρίτη μέρα της απομόνωσης του, οι δικηγόροι του κατέθεσαν ένσταση κατά της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης στην οποία υποβλήθηκε. Του έχουν αρνηθεί επισκέψεις από την οικογένειά του μέχρι και σήμερα.

Η ισραηλινή κατοχή κατηγορεί τον Εγμπαριέχ  για «προτροπή σε τρομοκρατία και βία» για δημόσιες πολιτικές ομιλίες και κείμενα στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης υπέρ του αγώνα του παλαιστινιακού λαού για απελευθέρωση. Η εφημερίδα «Al-Akhbar» ανέφερε ότι η ανάκριση του Εγμπαριέχ από τις ισραηλινές δυνάμεις επικεντρώθηκε στις πολιτικές του δραστηριότητες, στο πολιτικό του έργο στο «Αμπνάα Ελ Μπαλάντ» και της θέσης του μέσα στο κίνημα. Ο ιδρυτικός γενικός γραμματέας του κινήματος που εκλέχτηκε στην εθνική του διάσκεψη το 1990, υπηρετεί σήμερα ως μέλος του πολιτικού γραφείου του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται. Αυτός και άλλοι 10 ηγέτες του κινήματος «Αμπνάα Ελ Μπαλάντ» προσήχθησαν χωρίς κατηγορία ή δίκη υπό διοικητική κράτηση το 1987, αφού διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο σε μια γενική απεργία στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη ως τμήμα της πρώτης Ιντιφάντα. Έχει συλληφθεί επανειλημμένα από ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των αγώνων του.

Ισραηλινοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι τον στοχοποιούν ως «κίνδυνο για το κράτος» για τους αγωνιστικούς λόγους υπέρ της δικαιοσύνης για την Παλαιστίνη, αποδεικνύοντας την πραγματικότητα ότι ο αποικιστής- το αποικιακό σιωνιστικό κράτος που χτίστηκε με την εκδίωξη του ιθαγενούς λαού της γης «απειλείται» από την παλαιστινιακή αλήθεια και πραγματικότητα.

Παλαιστίνιοι πολιτικοί ηγέτες σημείωσαν επίσης ότι η σύλληψη του Εγμπαριέχ έρχεται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων συζητήσεων σε όλο το παλαιστινιακό απελευθερωτικό κίνημα και ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται μέσα στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, σχετικά με τα νέα βήματα ενότητας και αντιπαράθεσης στο σιωνιστικό κράτος. Αυτές οι συζητήσεις κλιμακώθηκαν μετά τη μετάβαση του “νόμου Έθνους-Κράτους” και την αυξανόμενη απογοήτευση από τη συμμετοχή στην Κνεσέτ ως μέσο για την υπεράσπιση των παλαιστινιακών δικαιωμάτων.

Στο «Al-Akhbar», σημείωσαν ότι η σύλληψη του Εγμπαριέχ φαίνεται να είναι μια άλλη προσπάθεια να εμποδιστεί ένα ελπιδοφόρο παλαιστινιακό πολιτικό σχέδιο από το να φτάσει σε επιτυχία.

“Η Σιωνιστική κατοχή διαταράσσεται από κάθε πολιτική ή εθνική δραστηριότητα που διεξάγεται από οποιονδήποτε Παλαιστίνιο επί τόπου. Ο νόμος ‘Εθνους-Κράτους’ δεν μας εξέπληξε, η ιδεολογία και ο ρατσισμός του κράτους δεν χρειάζονται τη θέσπιση νέων νόμων, αυτό που φοβούνται περισσότερο είναι η πολιτική μας ενότητα “, δήλωσε η Ιλχάμ Οντέχ, σύζυγος και σύντροφος του Εγμπαριέχ.  “Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές δεν μας εκφοβίζουν με τις συλλήψεις τους ή τις αποτυχημένες προσπάθειές τους να καταστρέψουν το κίνημα «Αμπνάα Ελ Μπαλάντ».  Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι όλα αυτά αποτελούν μέρος της πολιτικής δίωξης του κινήματος, των ηγετών του και της παλαιστινιακής ηγεσίας μέσα την κατεχόμενη πατρίδα », δήλωσε.

Υποστηρικτές του Εγμπαριέχ, του κινήματος «Αμπνάα Ελ Μπαλάντ» και της παλαιστινιακής απελευθέρωσης διαμαρτυρήθηκαν έξω από το δικαστήριο Χαντέρα στις 16 Σεπτεμβρίου καθώς η κράτηση του Εγμπαριέχ επεκτάθηκε και πάλι. Σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι δικηγόροι του συνέχισαν να επιμένουν ότι τα λόγια του είναι δημόσια και τα στηρίζει τους με υπερηφάνεια και αφοσίωση στον αγώνα για την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού. Εντούτοις, η ισραηλινή εισαγγελία αναγνώρισε καταλόγους ονομάτων ανθρώπων – όλοι Παλαιστίνιοι Άραβες στην κατεχόμενη Παλαιστίνη – που διώχθηκαν για δημοσιεύσεις σχετικά με την πολιτική στο Facebook. Το ιστολόγιο «Free Haifa» σημείωσε επίσης ότι ο εκπρόσωπος της αστυνομίας σημείωσε ότι ο Εγμπαριέχ “γράφει πολλές θέσεις και λαμβάνει πολλά like και share (κοινοποιήσεις) ” ως δικαιολογία για τη συνεχιζόμενη κράτηση του.

Για το SAMIDOUN

Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη
«Γασσάν Καναφάνι»