/Ένας χρόνος Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι»

Ένας χρόνος Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι»

Σαν σήμερα, 7 Μαρτίου του 2017, ιδρύθηκε το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι», το οποίο γιορτάζει και τα πρώτα του γενέθλια.

Το Μέτωπο Καναφάνι είναι μια Αντιιμπεριαλιστική συλλογική προσπάθεια ανθρώπων που πιστεύουν στη διεθνή κοινή πάλη των λαών και υποστηρίζουν την Παλαιστινιακή Αντίσταση, και που μέχρι και τη δημιουργία του, δεν είχαν κάποιο σημείο αναφοράς ως βάση της πλούσιας αλληλέγγυας δράσης τους ως προς τον αγωνιζόμενο αδερφικό Παλαιστινιακό λαό.

Η αναγκαιότητα της δημιουργίας αυτού του Μετώπου ήταν επιτακτική μετά και από το τεράστιο κενό που είχε δημιουργηθεί ως προς την υποστήριξη προς τον Παλαιστινιακό λαό, με υπεύθυνους αποκλειστικά να είναι η φιλοσιωνιστική και εχθρική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όσοι τη στηρίζουν. Άνθρωποι, που είχαν καταφέρει σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό να καπελώσουν τα πολιτικά κινήματα και τις δράσεις αλληλεγγύης και που, με την άνοδό τους στην εξουσία, τα αποδυνάμωσαν και τελικά κατάφεραν να τα διαλύσουν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της οποίας το έργο θέλουμε να κάνουμε πολύ πιο δύσκολο, στις εχθρικές προς την Παλαιστίνη πολιτικές της όπως είναι η κλοπή του Φυσικού Αερίου της Παλαιστίνης, που εκτός των άλλων μας βάζει σε πολλούς μπελάδες και κινδύνους.

Όλο αυτό το αυτοοργανωμένο και δύσκολο εγχείρημα στήθηκε πάνω στην αγνή στήριξη κι αλληλεγγύη των μελών του για την Παλαιστίνη, και παράλληλα δεν έχει καμιά κομματική υποστήριξη ή/και ενίσχυση. Πολύ δε περισσότερο δεν λειτουργεί σαν Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), δεν βασίζει, δηλαδή, την ύπαρξη και τη λειτουργία του πάνω στο κέρδος ή στην εξυπηρέτηση άλλων σκοτεινών σχεδίων. Το Μέτωπο είναι ανοιχτό σε οποιονδήποτε/οποιαδήποτε βρίσκεται στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς και δεν υπηρετεί τις Νατοϊκές επιταγές. Αυτός είναι κι ένας ακόμη λόγος της δημιουργίας του.˙ Να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη στάση που κρατάνε οι Άραβες σε πολύ σημαντικά ζητήματα που έχουν προκύψει από το χέρι που βάζει ο Ιμπεριαλισμός κι οι διάφοροι λακέδες του, και να μην καπηλεύονται το διαρκή και τίμιο αγώνα που διεξάγουν.

Η πολιτική μας βάση είναι η υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αντίστασης και ιδιαίτερα της αριστερής πτέρυγάς της, το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (Popular Front for the Liberation of PalestinePFLP).

Βάσει αυτής μας της επιλογής, αποφασίσαμε να ονομάσουμε τη συλλογικότητά μας από τον ήρωα της Παλαιστινιακής Αντίστασης και συγγραφέα του Λαϊκού Μετώπου, τον δολοφονημένο από τις δυνάμεις Κατοχής, μάρτυρα Γασσάν Καναφάνι. Ο Καναφάνι με το σπουδαίο έργο του και τα κείμενά του, αποτέλεσε ένα τεράστιο εμπόδιο για τους Σιωνιστές και παράλληλα μια πηγή έμπνευσης για κάθε Παλαιστίνιο/Παλαιστίνια που υπερασπίζεται τη δικαιοσύνη για την απελευθέρωση της πατρίδας του, της Παλαιστίνης.

Κάναμε ξεκάθαρο πως στηρίζουμε σθεναρά την ευρύτερη προσπάθεια που καταβάλλουν οι Άραβες για να αποκρούσουν τον Ιμπεριαλισμό σε όλη την Μέση Ανατολή και που αναπόσπαστο κομμάτι τους είναι η αντίσταση των Παλαιστινίων. Είναι ξεκάθαρο, επίσης, πως τασσόμαστε στο πλευρό του Άξονα της Αντίστασης στη Μέση Ανατολή και όσους τον στηρίζουν, όπως είναι για παράδειγμα το Ιράν. Είμαστε υπέρ των λαών και των οργανώσεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της αντίστασης, στο πλευρό της Συρίας και της ηγεσίας του Συριακού λαού, με τον λαό του Λιβάνου και την Χεζμπολάχ, αλλά και με τους Χούτι στην Υεμένη οι οποίοι αντιστέκονται στη δυναστεία των Σαούντ που αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Είμαστε κατά κάθε προσπάθειας αποσταθεροποίησης του εσωτερικού των χωρών της Μέσης Ανατολής από τους Ιμπεριαλιστές, όπως είμαστε και κατά κάθε προσπάθειας αποσταθεροποίησης οποιασδήποτε άλλης χώρας στον κόσμο από το Παγκόσμιο Κεφάλαιο που λυμαίνεται την ανθρωπότητα.

Αποτίμηση του πρώτου χρόνου λειτουργίας.

Το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» στον έναν χρόνο ύπαρξής του ήδη έχει πετύχει πράγματα, για τα οποία αισθανόμαστε πολύ περήφανοι, μιας και φαίνεται πως η δημιουργία της συλλογικότητάς μας πετυχαίνει το σκοπό της και μας δικαιώνει για την επιλογή μας. Δεκάδες κείμενα έχουν μεταφραστεί και στοχευμένες ανακοινώσεις έχουν βγει σε άμεσο χρόνο, οι οποίες κατάφεραν να αναδείξουν σημαντικά ζητήματα, που πολλές φορές δεν είχαν άμεση σχέση με την Παλαιστίνη. Για παράδειγμα ανακοινώσεις για το ζήτημα της πώλησης πυρομαχικών από το ελληνικό κράτος στη Σαουδική Αραβία  αλλά και τη χρήση φωτογραφιών από τη Λωρίδα της Γάζας για τη στοχοποίηση και αμαύρωση της ηγεσίας του Συριακού λαού.

Το πιο σημαντικό, όμως, που έχουμε κατορθώσει, είναι να αναδείξουμε την κλοπή του φυσικού αερίου της Παλαιστίνης, το οποίο βρίσκεται εντός των χωρικών υδάτων της Λωρίδας της Γάζας, μέσω της δημιουργίας του Αγωγού «East Med». Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με την Κύπρο και την Ιταλία κι υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βοηθάει το Σιωνιστικό κράτος Κατοχής να εξάγει το φυσικό αέριο της Γάζας, αφού πρώτα έχει προκαλέσει δύο επεμβάσεις στη Γάζα κι έχει στήσει πολύ σοβαρές προβοκάτσιες στον Παλαιστινιακό λαό, για να μπορέσει να το εκμεταλλευτεί. Πάνω σε αυτό το θέμα έχουμε μεταφράσει κείμενα που εξηγούν ακριβώς τι συμβαίνει, αλλά και έχουμε διεξάγει μια γιγαντιαία καμπάνια ενημέρωσης σε όλον τον κόσμο και όπου υπάρχει ελληνικό στοιχείο ή αλληλέγγυος της Παλαιστίνης. Εκατοντάδες χιλιάδες ενημερωτικά φυλλάδια έχουν μοιραστεί σε όλη την ελληνική επικράτεια από μέλη και φίλους του Μετώπου Καναφάνι, ενώ Έλληνες ομογενείς ανέλαβαν να ενημερώσουν γι’ αυτό το σοβαρό ζήτημα τον υπόλοιπο κόσμο.

Ως Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης έχουμε, ταυτόχρονα, συμμετάσχει σε πολλές συγκεντρώσεις συμπαράστασης στην Παλαιστίνη και έχουμε προχωρήσει σε δράσεις μποϊκοτάζ.

Απεργία πείνας Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων
Η πρώτη μας παρουσία ως συλλογικότητα ήταν στις 2 Μαΐου 2017, σε συγκέντρωση έξω από την Σιωνιστική Πρεσβεία για το πολύ σοβαρό θέμα των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων.  Ένα ζήτημα που συνοδεύτηκε από τη μακράς διαρκείας απεργία πείνας των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που ζουν στις Σιωνιστικές φυλακές. Γι’ αυτό το θέμα προχωρήσαμε και σε άκρως πετυχημένη δράση μποϊκοτάζ(BDS) κατά της Pizza Hut στις 12 του ίδιου μήνα, η οποία μέσα από διαφημιστικό της είχε ειρωνευτεί την απεργία πείνας που έκανε ο Μαρουάν Μπαργκούτι. Η συγκεκριμένη δράση βοήθησε ώστε τελικά η εταιρεία να πάρει το φραντσάιζ από την Pizza Hut του Ισραήλ, με σκοπό να κατευνάσει τις αντιδράσεις και υπό το φόβο του μαζικού μποϊκοτάζ.

Επίσκεψη Νετανιάχου
Αμέσως μετά είχαμε την επίσκεψη του αρχισφαγέα του Παλαιστινιακού λαού και «σύμμαχο» της Ελλάδας, Μπενιαμίν Νετανιάχου στις 15 Ιουνίου 2017. Αδιαμφισβήτητα η εκεί παρουσία μας αποτελεί και την πιο σημαντική παρέμβαση της συλλογικότητάς μας. Ο Νετανιάχου ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να επισημοποιήσει τη συμφωνία για τη δημιουργία του Αγωγού Φυσικού Αερίου «East Med». Το Μέτωπο Καναφάνι ήταν και το μοναδικό που ανέδειξε με τα κείμενα και τα πλακάτ του αυτό το ζήτημα, τη στιγμή που οι πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς που καλούσαν για διαμαρτυρία δεν το ανέφεραν καθόλου˙ σαν να μην υπήρχε.
Το Μέτωπο Καναφάνι όμως δεν έμεινε μόνο σ’ αυτό. Με τις άλλες συλλογικότητες Παλαιστινίων από τη Θεσσαλονίκη που στηρίζουν το Λαϊκό Μέτωπο, όπως είναι η Ένωση Φίλων της Παλαιστίνης, κατάφερε και έστρεψε το βλέμμα του Νετανιάχου προς το μέρος μας και τον έκανε να αναρωτιέται για το πώς γίνεται να είμαστε εκεί με τόσο δυναμική παρουσία.

Διεθνής δράση για τον Τζορτζ Αμπντάλλα
Στις 18 Οκτώβρη 2017, στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας για την απελευθέρωση του Λιβανέζου Κομμουνιστή Επαναστάτη Τζορτζ Αμπντάλλα, προχωρήσαμε σε παρέμβαση στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ατρόμητος – Αστ. Τρίπολης, όπου και αναρτήσαμε πανό με κάλεσμα για την απελευθέρωση του συντρόφου. Στις 24 του ίδιου μήνα προχωρήσαμε με άλλες συλλογικότητες σε συγκέντρωση έξω από την Πρεσβεία της Γαλλίας κι ενώσαμε τις φωνές μας με αυτές των συντρόφων μας σε άλλες πόλεις του κόσμου, και ζητήσαμε από κοινού να σταματήσει η αυθαίρετη κράτηση του συντρόφου μας και να υπάρξει η άμεση απελευθέρωσή του.

Πωλήσεις γης από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων(Αλ Κουντς)
Μαζί με το θέμα του «East Med», άλλο ένα σοβαρό ζήτημα που είναι σε εξέλιξη και μας αφορά άμεσα ως ελληνικό λαό, αφού θίγει τις διαχρονικές σχέσεις φιλίας μας με τον Παλαιστινιακό λαό, είναι αυτό της πώλησης γης από τον Ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Θεόφιλο σε εταιρείες που ανήκουν σε σκληροπυρηνικούς ακροδεξιούς Σιωνιστές εποίκους. Το θέμα των πωλήσεων γης είναι παλιό αλλά ξαναήρθε στην επιφάνεια μόλις αποκαλύφθηκε πως ο Πατριάρχης έχει παραχωρήσει ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ εδάφη, τα οποία είναι ιδιοκτησία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, στους Σιωνιστές. Ανάμεσα σε αυτά και εδάφη περιλαμβάνονται και κτήρια που βρίσκονται στην Αν. Ιερουσαλήμ, σε σημείο μάλιστα που υποτίθεται πως θα δημιουργείτο η πρωτεύουσα του νεοσύστατου κράτους της Παλαιστίνης. Η παραχώρηση αυτών των εδαφών ήρθε πολύ πιο πριν από την επίσημη αναγνώριση της Αλ Κουντς (Ιερουσαλήμ) από τον Τραμπ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και είναι ακόμα μια απόδειξη της παγίδας που λέγεται «Συμφωνία του Όσλο».
Για το συγκεκριμένο ζήτημα προχωρήσαμε στις 11 Νοεμβρίου 2017 σε παρέμβαση έξω από την Εξαρχία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων που βρίσκεται στην Πλάκα. Μοιράστηκαν φυλλάδια, σηκώθηκε πανό που καλούσε τον Πατριάρχη Θεόφιλο να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραιτηθεί και τοιχοκολλήθηκε στις δύο εισόδους της εξαρχίας το κείμενο που περιγράφει τις μαύρες δραστηριότητες του Πατριαρχείου.

Συμμετοχή στο Διεθνές κάλεσμα για την αποτροπή της συναυλίας του Νικ Κέιβ στο Ισραήλ
Στο πλαίσιο του πολιτιστικού μποϊκοτάζ και της παρεμπόδισης της ανάδειξης του Ισραήλ ως  χώρα που προάγει τον πολιτισμό, συμμετείχαμε και εμείς στο κάλεσμα του BDS Movement για να ασκηθεί πίεση στον τραγουδιστή Νικ Κέιβ να μην συμμετάσχει στην προγραμματισμένη του συναυλία στο Κράτος Κατοχής της Παλαιστίνης.
Έτσι, κάναμε παρέμβαση στη συναυλία του τραγουδιστή που έγινε στην Ελλάδα στο στάδιο Τάε Κβο Ντο του Φαλήρου. Αναρτήσαμε πανό πριν την συναυλία που τον καλούσε να μην πάει να τραγουδήσει στο κράτος-δολοφόνο και πετάξαμε φέιγ βολάν, τα οποία είχαν ως παραλήπτες τους χιλιάδες θαυμαστές του που περίμεναν στην ουρά για να μπουν στο συναυλιακό χώρο. Δυστυχώς ο Νικ Κέιβ τελικά όχι μόνο πήγε να τραγουδήσει, αλλά προχώρησε ένα βήμα παραπέρα καταγγέλλοντας το BDS Κίνημα πως σκοπό έχει να λογοκρίνει καλλιτέχνες. Μια απαράδεκτη στάση που θα πρέπει να καταγγέλλεται από όλους.

Αναγνώριση της Αλ Κουντς (Ιερουσαλήμ) από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήρθε για να πάει ένα βήμα πιο πέρα το σχεδιασμό για την ολοκληρωτική κατάκτηση της Παλαιστίνης από τις Σιωνιστικές δυνάμεις, συνεχίζοντας την επιθετική πολιτική των Ιμπεριαλιστών απέναντι στους Παλαιστινίους και αναγνωρίζοντας αυθαίρετα την Αλ Κουντς (Ιερουσαλήμ) ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Το Μέτωπο Καναφάνι πρωτοστάτησε στις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Ελλάδα, αφού κάλεσε συγκέντρωση έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία στις 8 Δεκεμβρίου 2017, η οποία και ήταν μαζική. Μέσα από την νεοσύστατη Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης για τον Παλαιστινιακό λαό, το Μέτωπο Καναφάνι προχώρησε σε άλλη μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 22 Δεκεμβρίου έξω από τη Σιωνιστική Πρεσβεία. Στις 19 Δεκεμβρίου το Μέτωπο Καναφάνι στη Θεσσαλονίκη μαζί με την Ένωση Φίλων Παλαιστίνης είχαν ήδη καλέσει και προχωρήσει σε συγκέντρωση έξω από το Αμερικάνικο Προξενείο.

Επίσκεψη Ριβλίν στη Θεσσαλονίκη
Το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης «Γασσάν Καναφάνι» στην Θεσσαλονίκη μαζί με την Ένωση Φίλων της Παλαιστίνης, την ΚΟΕ και άλλες οργανώσεις που στηρίζουν την Παλαιστινιακή Αντίσταση προχώρησαν στις 31 Ιανουαρίου 2018 σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της παρουσίας του Προέδρου του Ισραήλ Ρέουβεν Ριβλίν στη Μακεδονική πρωτεύουσα. Αυτή η συγκέντρωση συνδυάστηκε με το αίτημα για την αποφυλάκιση της αιχμάλωτης από τις δυνάμεις Κατοχής Άχεντ Ταμίμι.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό
Η συλλογικότητά μας στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του αγώνα για την υποστήριξη της Παλαιστινιακής Αντίστασης στη χώρα μας, αποδέχτηκε με μεγάλη χαρά τη δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε η Ομάδα Αναρχικών-Κομμουνιστών, η Ταξική Αντεπίθεση (Τ.Α.), για τη συγκρότηση ενός κοινού και ενιαίου μετώπου που θα επαναφέρει ολοκληρωτικά το Παλαιστινιακό ζήτημα στην επιφάνεια. Έτσι, μαζί με την Τ.Α., την Κ.Ε.Δ., το ΕΕΚ, τη Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη και άλλες οργανώσεις, συγκροτήσαμε αυτή την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό που με την σειρά της έχει καταφέρει να κάνει αρκετά αισθητή την παρουσία της μέσω των δράσεών της.
Στις 22 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ. Στις 20 Ιανουαρίου 2018 η Πρωτοβουλία προχώρησε σε πορεία-συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απελευθέρωση της Άχεντ Ταμίμι, ενώ στις 30 Ιανουαρίου 2018 έκανε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με μικροφωνική στο Μοναστηράκι για τον ίδιο λόγο.
Στις 29 Μαρτίου 2017 είχε πραγματοποιηθείε στο Πολυτεχνείο πολύ σημαντική εκδήλωση με θέμα τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους και με ομιλήτρια την Παλαιστίνια πρώην πολιτική κρατούμενη Σιρίν Ισάουι.
Μετά την τελευταία σφαγή στη Λωρίδα της Γάζας όπου οι εκτελεστές του Ισραήλ εκτέλεσαν με ελεύθερους σκοπευτές 17 Παλαιστίνιους άοπλους διαδηλωτές, η Πρωτοβουλία κάλεσε σε δύο συγκεντρώσεις. Μία στις 30 Μαρτίου και η άλλη στις 5 Απριλίου έξω από την Σιωνιστική Πρεσβεία.

Εκδήλωση για τον Αγωγό «East Med»
Το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» γιορτάζει τα γενέθλιά του πραγματοποιώντας μια πολύ σημαντική εκδήλωση για τον Αγωγό Φυσικού Αερίου «East Med», με τίτλο «Αγωγός East Med, ενεργειακοί δρόμοι και εξάρτηση» και σας προσκαλεί όλους να παρευρεθείτε.
Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου 2018 στις 18:00’ στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» του Δήμου Αιγάλεω και ομιλητές θα είναι ο Μοχάμεντ Κατίμπ από το Δίκτυο Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων Σαμιντούν, ο Νίκος Γκλεζάκος ειδικός σε θέματα Ασφάλειας-Ενέργειας, ο Δημήτρης Πατέλης Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Παύλος Τουμανίδης διεθνολόγος και μέλος του ΔΗΚΚΙ και η Στέλλα Πατρώνα από την Ένωση Καταναλωτών.

 Το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» από τη δράση του τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του δείχνει και τις προθέσεις του. Δεν είμαστε μια συλλογικότητα που, ενώ συντελείται ένα μεγάλο έγκλημα, αρκείται στο να μένει στην καταδίκη του σπαταλώντας αναίμακτα δάκρυα. Έχουμε πάρει απόφαση να έχουμε ενεργό ρόλο και να αγωνιστούμε μέχρι να σταματήσουμε το έγκλημα που λέγεται Ισραήλ, εμποδίζοντας έμπρακτα τα Σιωνιστικά συμφέροντα!

Δόξα και τιμή στους ήρωες και μάρτυρες της Παλαιστινιακής αντίστασης!
Σεβασμός σε όσους αγωνιστές σε όλο τον κόσμο στέκονται στο πλευρό της Παλαιστινιακής αντίστασης!
Νίκη στα όπλα της αντίστασης!
Λευτεριά στην Παλαιστίνη!
Ζήτω το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης!

Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη
«Γασσάν Καναφάνι»