/Ανακοίνωση για το «Σχέδιο Τράμπ για την Μ.Ανατολή»

Ανακοίνωση για το «Σχέδιο Τράμπ για την Μ.Ανατολή»

Η σιωνιστική διοίκηση Τραμπ προσφάτως επανήλθε με ένα «σχέδιο επίλυσης» του Παλαιστινιακού ζητήματος, που δεν αποτελεί ούτε λύση, ούτε και σχέδιο. Ουσιαστικά ο Τραμπ παραδίδει στο Ισραήλ τεράστιες εκτάσεις στις οποίες κατοικούν και διατηρούν ιδιοκτησία Παλαιστίνιοι, «εξαναγκάζοντας» το Ισραήλ να δώσει ως «αντάλλαγμα» … την εγγύηση πως δεν θα προβεί στον εποικισμό άλλων παλαιστινιακών εδαφών, τουλάχιστον για τα επόμενα τέσσερα χρόνια! Πρόκειται για μια απευθείας Αμερικανοϊσραηλινή συμφωνία, στη συζήτηση ή την επικύρωση της οποίας δεν κλήθηκαν ποτέ εκπρόσωποι των Παλαιστινίων, η οποία είναι πραγματικά ανάξια σχολιασμού.

Η κίνηση αυτή είχε ελάχιστο πρακτικό νόημα για την πλευρά του σιωνισμού, αφού αυτή μπορεί να αποσπά και να κλέβει ούτως ή άλλως όσα επιθυμεί με τη βία, δίχως να ρισκάρει να απολέσει τη στήριξη του αμερικανικού κράτους. Πρόκειται για μια συνθήκη η οποία επικυρώνει de juris όσα μέχρι σήμερα αποτελούσαν τη de facto πραγματικότητα της φύσης και της δράσης του σιωνιστικού κράτους, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από την επιβεβαίωση της καθημερινότητας των Παλαιστίνιων στα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης του πλανήτη, τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, εκεί που η κίνηση αυτή δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, είναι στο ότι προώθησε στην κορυφή της διεθνούς δημοσιολογίας το ζήτημα της Παλαιστίνης. Οι πολλοί επικριτές του Τραμπ προσωπικά, του αμερικανικού κράτους ή της νέας μεσανατολικής του πολιτικής, ένωσαν τις φωνές τους με όσους είμαστε χρόνια στο πλευρό του αγώνα του Παλαιστινιακού λαού. Οι σχεδιασμοί και η συμπεριφορά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια αποκτούν ολοένα και περισσότερους αντιπάλους, καθώς η θρασύτητα και η ανηθικότητά τους αφυπνίζουν πολίτες μέχρις πρότινος αδιάφορους.

Το “deal of the century” του πλανητάρχη Τραμπ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από καμία πλευρά, αφού οι Παλαιστίνιοι δεν θα το δεχτούν, ενώ το ισραηλινό απαρτχάιντ θα συνεχίσει όπως και να ‘χει να καταπατά τους υποτιθέμενους περιορισμούς και να αυθαιρετεί, να εγκληματεί εις βάρος ανθρωπίνων ζωών. Σκοπός μας λοιπόν δεν είναι να αναλωθούμε στο περιεχόμενο μιας τέτοιας «συμφωνίας,» αλλά να τη χρησιμοποιήσουμε ως αφορμή για να ανοίξουμε και πάλι τα φλογερά ζητήματα της εποχής, τα οποία σκόπιμα υποβαθμίζονται από όσους διαμορφώνουν την ταμπακιέρα.

Απέναντι σε όσους υποβαθμίζουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, απέναντι σε όσους βλέπουν στους φτωχούς, τους εξαθλιωμένους, τους αδύναμους ή τους αντιφρονούντες απλώς κρέας και όχι ψυχές, είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι: Όσα επιτρέπουμε να συμβαίνουν δίπλα μας από μια ολοένα πιο ανάλγητη και ασύδοτη εξουσία, θα τα βρούμε αύριο μπροστά μας.

Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη
«Γασσάν Καναφάνι»