/Εκδήλωση «Αγωγός East Med, ενεργειακοί δρόμοι και εξάρτηση»

Εκδήλωση «Αγωγός East Med, ενεργειακοί δρόμοι και εξάρτηση»

Τετάρτη 18 Απριλίου 2018 18:00μμ
Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» Δημαρχείου 17, Αιγάλεω

Το Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη «Γασσάν Καναφάνι» γιορτάζει τα γενέθλιά του πραγματοποιώντας μία πολύ σημαντική εκδήλωση για τον Αγωγό Φυσικού Αερίου East Med με τίτλο «Αγωγός East Med, ενεργειακοί δρόμοι και εξάρτηση» και σας προσκαλεί όλους να παρευρεθείτε.

Η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 18 Απριλίου 2018 στις 18:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο “Γιάννης Ρίτσος” του Δήμου Αιγάλεω και ομιλητές θα είναι ο Μοχάμεντ Κατίμπ από το Δίκτυο Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων Σαμιντούν, ο Νίκος Γκλεζάκος ειδικός σε θέματα Ασφάλειας-Ενέργειας, ο Δημήτρης Πατέλης Αν. Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ο Παύλος Τουμανίδης διεθνολόγος και μέλος του ΔΗΚΚΙ και η Στέλλα Πατρώνα από την Ένωση Καταναλωτών.

Λίγα λόγια για τον East Med

Στις 3 Απριλίου του 2017 υπογράφτηκε κοινή διακήρυξη για την προώθηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med ανάμεσα σε Ελλάδα – Κύπρο – Ιταλία – Ισραήλ. Ο αγωγός EastMed αποτελεί το όχημα για την κλοπή του φυσικού αερίου του κοιτάσματος Λεβιάθαν που βρίσκεται μέσα στα χωρικά ύδατα της Λωρίδας της Γάζας. Η βάση για την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Παλαιστίνης επί των υδάτων της, τέθηκε το 1967 και τον πόλεμο των έξι ημερών, κατά τον οποίο η Γάζα τέθηκε υπό ισραηλινή κατοχή, για να ακολουθήσει η συνθηκολόγηση με την συμφωνία του Όσλο το 1993. Οι Ισραηλινές εισβολές που πραγματοποιήθηκαν το 2008-2009 και μετέπειτα το 2014 πέρασαν de facto τον έλεγχο του υποθαλάσσιου πλούτου της Λωρίδας της Γάζας στο Ισραήλ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, πιστή στον ευρωατλαντισμό της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας υποτάσσει τη χώρα στα σχέδια του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η εμπλοκή της Ελλάδας στην υπόθεση EastMed, δεν σχετίζεται μόνο με τα σχέδια για παροχή ενέργειας στην Ευρώπη από τα κλεμμένα κοιτάσματα, αλλά αντανακλά μία ευρύτερη πολιτική επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης για σύμπλευση με τα συμφέροντα του Ισραήλ, όπως φαίνεται και από σχετικές συζητήσεις στην ελληνική βουλή. Με την σύμπλευση αυτή, θεωρεί ότι θα καταφέρει να ανταγωνιστεί την Τουρκία, κυρίως όσον αφορά τις επιδιώξεις της στα κοιτάσματα της Κύπρου. Αυτή η σύμπλευση ισχυροποιεί τους δεσμούς της Ελλάδας με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε. και του Ισραήλ, κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη την απεμπλοκή της από την ιμπεριαλιστική εξάρτηση. Επίσης μετατρέπει την Ελλάδα σε παράγοντα που δρα ενάντια στα συμφέροντα του παλαιστινιακού αγώνα και γενικότερα την βάζει απέναντι στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Μέσης Ανατολής.

Πρέπει να αναφερθεί πως το ζήτημα του EastMed, όπως και κάθε ζήτημα που αφορά την ενέργεια, είναι θέμα ύψιστης σημασίας για την τύχη των λαών που εμπλέκονται. Αρκεί να υπενθυμίσουμε πόσο άμεσα συνδεόμενοι με την διαχείριση του πετρελαίου είναι οι πόλεμοι που διεξάγονται εδώ και δεκαετίες στην Μέση Ανατολή. Παρά την σημαντικότητά του όμως, το θέμα του EastMed παραμένει άγνωστο στην πλειονότητα των Ελλήνων.

Μέτωπο Αντίστασης και Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη
«Γασσάν Καναφάνι»

Facebook event